Co to jsou Svatomartinská vína? Je to jednoduché, jsou to první vína nového ročníku. První Svatomartinská vína se otevírají tradičně 11. listopadu v 11 hodin na slavnostních akcích po celé České republice. Jedná se o svěží a ovocitá vína, která zrála pouhých pár hodin. Nicméně za tu dobu již získala svůj charakter. Tyto mladá vína se doporučují vypít do Velikonoc, kdy v sobě ještě uchovávají příjemnou svěží chuť. Aby bylo víno oceněno značkou ?Svatomartinské víno?, pro výrobu se používají hrozny z odrůd Müller Thurgau, Veltínské červené rané, Muškát moravský, což jsou bílá vína. Nebo hrozny z odrůd Modrý Portugal či Svatovavřinecké, což jsou červená či růžová vína. Všechny vína pocházejí z území České republiky a musí projít hodnocením nezávislé kontroly, která posuzuje vlastnosti vína, jako jsou čirost a barva vína (vzhled), intenzita, čistota a harmonie vína (vůně), intenzita, čistota, harmonie a perzistence vína (chuť) a vůbec celkový dojem z vína.
Obdobou Svatomartinských vín jsou v posledních letech prodávána i tzv. Mladá vína. Vyrábí se povětšinou ze stejných povolených odrůd, jako u Svatomartinských vín, avšak Mladá vína mohou být i v kategorii vín polosuchých, polosladkých, zpravidla s nižším obsahem alkoholu.
Dále se můžeme setkat s tak zvaným ledovým vínem. Ledové víno je víno s přívlastkem, které bylo vyrobeno ze zmrzlých hroznů. Tyto vína jsou charakteristická výrazným aroma, vysokým množstvím zbytkového cukru a nižším obsahem alkoholu (cca 8 ? 9%). Ledová vína se plní do malých láhví a prodávají se za vyšší cenu, která odpovídá obvykle vysokou kvalitu těchto vín, náročnému technologickému procesu výroby a nízké výlisnosti zpracování zmrzlých hroznů (cca 20%). Nejstarší záznamy o výrobě ledového vína pochází z 18. století z oblasti Franconia, kdy k jeho výrobě přispěl nenadálý mráz. Historický vývoj výroby ledových vín byl dále zaznamenán v 20. století, kdy se ledové víno začalo vyrábět ve většině severských vinařských států, jako je například Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko, Kanada. V České republice výroba ledových vín propukla v druhé polovině devadesátých let 20. století.
Hrozny pro výrobu ledového vína musí být sklízeny při velmi nízké teplotě, jejíž hodnota je definována zákonem. V Česku a v Německu je to minimálně –7 °C a v Kanadě –8 °C. Při sklizni a zpracování hroznů se musí postupovat tak, aby před vylisováním bobulí nedošlo k jejich rozmrznutí. Při lisování zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Mošt kvasí velice pomalu a ve víně vždy zůstane vysoký zbytek cukru. Víno neprokvasí na více než 8–9 % alkoholu, má však vyšší obsah kyselin a velmi vysoký extrakt (obvykle více než 50 g/l). Ledová vína jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická.
Slámová vína jsou vína přívlastková, která se vyrábí z použitých hroznů, z nichž se odpařila část vody. Slámové víno je typické vysokým množství zbytkového přírodního cukru, nižším obsahem alkoholu a vysokou extraktivností. Stejně jako u ledového vína jsou slámová vína prodávaná za vyšší cenu, která odpovídá výsledné kvalitě vín a náročnému a rizikovému technologickému procesu výroby. První záznamy slámového vína se objevily zcela nezávisle. Vinné hrozny se totiž běžně skladovaly na půdách, kde vydržely zhruba do poloviny zimy. Takto skladové hrozny samovolně ztratily část obsahu vody, čímž víno získalo výraznější a sladší chuť. Novodobá výroba slámového vína v České republice začalo v roce 1999.
První dochované záznamy (staré minimálně 2800 let) popisující výrobu vína přirozeným vysoušením hroznů pocházejí z Kypru. Hrozny sklizené na sopečných vinicích byly sušeny na slunci a z takto získaných cibéb bylo vyráběno sladké víno dnes známé jako Commandaria.
Pro slámové je typický vysoký obsah přírodního zbytkového cukru (nejčastěji kolem 200 g/l, ale lze se setkat s víny o rozpětí 40-400 g/l), vysoký extrakt (až kolem 40 g/l, ale není to podmínkou), nižší obsah alkoholu (většinou do 10%) a plná chuť a aroma připomínající kandované ovoce, hrozinky, med nebo marmeládu. Slámové víno je vhodné k přípitkům při zvláštních příležitostech, případně jako doplněk kvalitních sladkých dezertů.
Kabinetní vína jsou vína ze skupiny jakostních vín s přívlastkem. Hrozny těchto vín musí splňovat všechny požadavky pro výrobu vín jakostních. Dále musí hrozny pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich úroda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena. Při výrobě kabinetních vín (stejně jak tomu je u jakostních vín s přívlastkem) musí být splněny podmínky, například cukernatost hroznů musí být minimálně 19°ČNM. U těchto vín se nesmí zvyšovat cukernatost moštu. Jsou to vína plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu a někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. Jsou to vína lehčí, suchá.
Pro případné otázky kontaktujte vlastníka stránky: kasal@gvp.cz